Zanimljive činjenice o kometi ISON

0
1491

Kometa ISON ima svoju međugalaktičku premijeru na Zemlji, a National Geographic Channel govori o tome šta treba znati o ovoj jedinstvenoj kosmičkoj pojavi.

 

Beograd, 25.11.2013. – Kometu ISON vrhunski svetski astronomi nazivaju KOMETOM VEKA. Razvija brzinu od 684.000 kilometara na sat. Međutim, za nas koji ne umemo da razlikujemo kosmičku prašinu od meteorske prosečnosti, evo prilike za ubrzani kurs o kometama! Saznaćemo koliko je ISON sjajna kometa i zašto neće biti potreban Brus Vilis da zaštiti našu planetu.

Zato sedite u prvi red i posmatrajte jedinstveni događaj koji će se desiti u četvrtak, 28.11. u 20:55, kada će kanal National Geographic predstaviti KOMETU VEKA. Uz slike koje oduzimaju dah, dobijene najmodernijom tehnologijom, gledaoci će moći da priđu novoj kometi onoliko koliko najmoderniji teleskopi to dozvoljavaju.

CometOfTheCentury_LR_001.jpg.client.x675 (1)           CometOfTheCentury_008.jpg.0x675.nudaz1njsn8w7b9buou63vce301wcdi

 

 

Kometa ISON: Brzi podaci

  1. ISON se ponaša kao velika solarna praćka. Ubzava pored Marsa i Zemlje pre nego što će proći pored Sunca i odskočiti nazad.
  2. Pri svojoj maksimalnoj brzini, kometa ISON bi mogla da prevali put od Njujorka do Los Anđelesa za manje od dvadeset sekundi.
  3. Rep komete ISON duži je od 91.000 kilometara, što je više od dvostrukog obima planete Zemlje.
  4. ISON može biti jedna od blistavijih kometa poslednjih decenija.
  5. Kometa ISON proći će blizu Sunca, ali će nas poštedeti Sudnjeg dana. Putanja je vodi opasno pored Sunca i ako preživi taj bliski susret, obasjaće naše noćno nebo.
  6. Gasovi koje ključala kometa oslobađa omogućavaju naučnicima da procene kakvog je sastava.
  7. ISON je stara preko četiri milijardi godina.
  8. Kometa ISON je OGROMNA. Veća je od Australije. A to je samo veličina njene glave, zadivljujućih 4.900 kilometara u prečniku.
  9. Najznačajniji teleskopi na svetu poput “Spicera” i “Habla” prate kometu ISON u nadi da će nam ona pružiti naučne podatke pomoću kojih ćemo bolje razumeti komete, Sunce i poreklo našeg sunčevog sistema.

sdw

ČUDNI SVETOVI

Komete naučnici opisuju kao čudne svetove sa slabom gravitacijom, sastavljenim od leda, stena i gasova, a nastalim od otpadaka starih milionima godina. Sićušne čestice prašine i kristali leda polako se spajaju tokom desetina miliona godina dok ne oforme komade kao što je ISON, velike poput gradova. Oblak gasova i prašine, koma, nalazi se oko čvrstog jezgra koje je obično manje od deset kilometara u prečniku. Ovi ledeni uljezi mogu dostići astronomske veličine krećući se kroz međuzvezdani prostor. Amorfni repovi kometa su svetli zato što se sunčeva svetlost odbija od prašine.

NEBESKI VESNICI

Iako će veći deo sveta zadivljeno posmatrati kretanje komete preko noćnog neba, ljudi su od pamtiveka imali promenljiv odnos prema ovim kosmičkim tvorevinama. Vekovima su komete smatrane za loše predskazanje. Čak i danas postoje kulture koje veruju da komete donose bolesti i ratove. Od Rimljana i Inka, pa preko drevnih Mongola i Srednjeg veka, sve do modernog sveta, na komete gledaju kao na vesnike propasti koje su poslali bogovi da upozore ljude na svoj bes. Međutim, neki naučnici smatraju da su komete pre 3,8 milijardi godina našoj planeti donele vodu, te su tako omogućile da život cveta milijardama godina.

TAJNE SUNČEVOG SISTEMA

Komete mogu pomoći naučnicima da sagledaju prošlost našeg sunčevog sistema i da zaključe kako su izgledali prvi trenuci postojanja našeg sveta. Naučnici žele da istraže mogućnost da su pre više milijardi godina komete donele vodu na tek rođenu Zemlju i ako na ISON-u ima bilo kakvih organskih molekula, možda su donele i gradivni materijal našeg postojanja. Neverovatni su odgovori koje ISON može ponuditi!

 

O kanalu National Geographic International

Kanal National Geographic Channel International (NGCI) svojim pametnim, inovativnim sadržajima pokreće gledaoce da preispituju ono što znamo, način na koji posmatramo svet i ono što nas pokreće da idemo napred. NGCI kao kompanija u vlasništvu National Geographic Ventures i 21st Century Fox grupe daje doprinos Društvu National Geographic svojom predanošću istraživanju, čuvanju i obrazovanju kroz šest kanala: National Geographic Channel, National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild, Nat Geo Wild HD, Nat Geo Adventure i Nat Geo Music.

Na globalnom planu, kanal National Geographic (uključujući i NGC U.S., koji je zajednički poslovni poduhvat NGV i FOX Cable Networks grupe) dostupan je u više od 440 miliona domova i 171 zemlji i 38 jezika.

 

Ukupna ocena 4.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.