LEGO® – Istorijat brenda Vašeg detinjstva

1
1870

Ukoliko pitate sve u Srbiji mladje od 50, ne ne mladje od 30, ne ne mladje od 20, ne ne mladje od 7 godina, da li su čuli za LEGO® brend i da li su se igrali sa LEGO® kockama. Odgovor će u 90% slučajeva biti “Da” sa velikim osmehom na licu.

Na blogu www.karicmilica1812.wordpress.com je lepo i uktratko napisana istorija LEGO®  brenda:

“Bio jednom jedan stolar…
Lego priča počela je još iz 1932. godine, zahvaljujući stolaru Ole Kirk Kristijansenu koji je u svojoj maloj radionici izrađivao raznolike drvene igračke. Posao je dobro krenuo, a dve godine kasnije, tada već uspešnoj stolarskoj radionici, Kristijansen daje ime koje danas svi tako dobro poznajemo – Lego. Naziv je nastao skraćivanjem i spajanjem dve danske reči „leg godt“ što znači „dobra igra“, a ubrzo su postale ne samo brend, već i ideja vodilja kompanije čije igračke usrećuju milone dece širom sveta. Nije prošlo mnogo vremena, a Ole Kristijansen je proširio svoju delatnost i na plastične igračke, da bi prve čuvene Lego kocke ugledale svetlost dana 1949. godine i to pod nazivom „automatske spajajuće kocke“. Njihov dizajn bio je u velikoj meri zasnovan na sličnom proizvodu koji se pojavio u Velikoj Britaniji dve godine ranije, s tim da je razlika bila u načinu na koji su se kocke spajale i razdvajale.
Kada je Godtfred Kristijansen, Oleov sin, počeo da radi u firmi svoga oca, uvideo je neslućen potencijal Lego kocki kao sistema za kreativnu igru. Da bi se taj potencijal oslobodio bilo je potrebno uneti određene izmene u dizajn. Problem je zapravo bio u načinu spajanja i povezivanja kocki, koji je do tada bio ograničen, kao i njihova raznovrsnost. Godtfred Kristijansen je želeo da prevaziđe tu prepreku, a kao rezultat te želje 1958. godine stvoren je moderan izgled kocki kakav danas poznajemo. Dakle, kocke koje su patentirane 28. januara 1958. godine kompatibilne su sa današnjim Lego kockama jer se njihov dizajn od tada do danas nije menjao. Ipak, bilo je potrebno još pet godina da se pronađe pravi materijal za njihovu izradu.”

Za proslavu svojih 80 godina osmišljen je kratkometražni crtani film o istorijatu LEGO®  brenda. Ako ste ljubitelj, morate pronaći 17 minuta i morate odgledati ovaj video. Nećete zažaliti.

Godina: 2012

Ukupna ocena 3.00 od 5

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.