OVO Energy: Energija koja pokreće svet

0
21546

Planeta Zemlja – koliko često mislimo na nju i pazimo kako koristimo njene resurse? Većina nas se ponaša kao da će vode, sunca i energije biti zauvek. Trebalo bi da se zapitamo, da li je čuvamo i mislimo na njenu budućnost ili mislimo samo na sebe u ovom trenutku.

Uncommon agencija, angažovana od strane britanske kompanije za snabdevanje energijom OVO Energy, napravila je kampanju sa ciljem da isprovocira sve ljude koji negiraju da planeta Zemlja trenutno prolazi kroz sablasne klimatske promene. Reklamni spot počinje scenom u kojoj vidimo kućne aparate – od ventilatora, preko budilnika, pa sve do televizora koji su “utaknuti” u zemlju odnosno pesak na plaži. Prikazanom metaforom žele da nam dočaraju snagu obnovljive energije i njen potencijal da pokreće svet. U pozadini, čujemo pesmu “Raining Blood” od grupe “Slayer”, koja je tu da nam dočara istinsku moć planete Zemlje.

Pesma se razvija i povećava svoj intenzitet, a osećaj ljutnje se sve više i više zahuktava u nama. Na TV ekranima emitovani su govori političara o tome kako su klimatske promene izmišljen pojam, a njihove izjave su u spotu opovrgnute čuvenim govorom “Get mad” filma “Network” iz 1976. godine. Žele da nas naljute i u tome uspevaju. Mračni olujni oblaci, alarmi, metal muzika u pozadini i moćan govor su u savršenoj koheziji i podstiču ogorčenost i želju za osvetom. Rečenice na kraju reklame: “It’s time to power your life differently” i “Switch to 100% renewable energy from OVO” pozivaju nas na akciju i motivišu da ustanemo i borimo se za obnovljivu energiju.

Kako bi kampanja obuhvatila širok auditorijum i postigla što veći uspeh, agencija je odlučila da integriše sve dostupne kanale. Pored prikazivanja reklame na TV-u i pripremljenih vizuala za štampu, kampanja obuhvata OOH, društvene mreže, VOD, online film, BTL, PR i digitalne kanale. Opredelili su se za vizuale na kojima je prikazano suočavanje obnovljive energije sa njenim najvećim protivnikom – Donaldom Trampom. Na prvoj ilustraciji vidimo Sunce, simbol obnovljive energije koje je u punoj snazi i koje se ne ustručava da pokaže da je neustrašivo. Čak ni Donald Tramp ne može da se izbori sa vrelim i blještavim zracima.

OVO Energy campaign

Na drugom vizualu vidimo vetrenjaču koja, pri velikoj brzini, okreće svoje krake, a i Trampa sa njima. Prikazani momenti ilustrativno predstavljaju kulminaciju akumuliranog besa našeg ekosistema i boraca za obnovljivu energiju. Moramo primetiti da je potez smeo, pomalo kontraverzan, ali i da savršeno odgovara pomenutom problemu. Ilustracije je radio Edel Rodriguez, a spot režisirao Andreas Nilsson.

OVO Energy print campaign

Klijent: OVO Energy

Agencija: Uncommon

Godina: 2018

Tekst pisala: Tamara Stanković

Ukupna ocena 3.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.