U susret SEMPL konferenciji: Intervju Valerija Prevolšek

0
1356

Konferencija medijskih trendova SEMPL, koja će se održati 23. i 24. novembra u hotelu GH Bernardin u Portorožu, već 19. godinu zaredom, okupiće na jednom mestu rukovodioce marketinga i marketinške komunikacije, brend menadžere, prodavce oglasnog prostora u medijima, medijske planere i stratege, advertajzing kreativce i sve one koji utiru put medijskim trendovima i uspešno ih implementiraju. O novim trendovima u medijskoj industriji, ali i o tome kako se stiže do epiteta najveće regionalne konferencije, razovarali smo sa Valerijom Prevolšek, prvom damom SEMPL konferencije i direktorkom Media Pool agencije.

1. Disruptivni poslovni modeli i nove tehnologije danas su zastupljeni u svim industrijama. Kako se mediji suočavaju sa tom »novom realnošću«? Kako se taj trend odražava na organizaciju ovako priznate konferencije, kakva je SEMPL?

Disrupcija je izraz, buzzword, koji danas svi mnogo koriste. Moram da priznam da meni lično, nije baš bliska. Ali njen uticaj je neminovan. Činjenica je da živimo u novoj realnosti, koju treba prihvatiti i prilagoditi joj se. Mnogo više danas, nego ikada ranije, kompanije moraju, ne samo da prate trendove, već i da ih kreiraju. To se odnosi i na organizaciju događaja, kakav je SEMPL. Da biste se našli među najboljima, morate stalno učiti, pratiti, kreirati nove trendove.

2. Svake godine u okviru konferencije govore neka od najvećih imena iz sveta medijske industrije. Na osnovu čega birate predavače? Koliko je teško doći do njih?

Uvek krenem od toga šta želimo da poručimo industriji. Koje teme su aktuelne i globalno i lokalno zanimljive. Dakle, uvek, kada biramo predavaće i teme, stavim se u cipele učesnika: da li će biti zadovoljni, šta očekuju od nas, pred koje izazove da ih stavimo i na koji način da ih iznenadimo. Odabir pravih tema i predavača jeste sve teži iz godine u godinu. Prvenstveno zbog toga što nastojimo da sa svakim novim izdanjem SEMPL konferencije podignemo nivo kvaliteta i učesnicima pružimo više. Tu su, naravno, i ograničeni budžeti. Ali može se. Treba samo biti kreativan.

3. Nestrpljivi smo da zavirimo u ovogodišnji program. Otkrijte nam koga će učenici imati priliku da čuju u 24. i 25. novembra u Portorožu?

U programskom delu uvek pokušavamo da iznenadimo svežim izborom sadržaja. Tako će biti i ove godine na čelu s britanskom zvezdom Susie Dent koja je po profesiji leksikografkinja. Ona će govoriti o uticaju reči na komunikaciju i marketing. Zatim, ugostićemo Nicka Bicanica, koji važi za najvećeg vizionara na području mobilne tehnologije i veštačke inteligencije u Silikonskoj dolini. Tu je i Jamie Turner, poznati marketinški savetnik koji redovno gostuje u programu televizijske kuće CNNJoe La Pompe, maskirani lovac na plagijatore u oglašavanju, Justin Rezvani, direktor kompanije Amplify iz SAD, koji se bavi influencer marketingom. To je, naravno, samo nekoliko imena. Vrlo brzo će nam se priključiti i ostali predavači koji će se pobrinuti da 19. SEMPL bude izuzetno zanimljiv. Osim toga, pripremamo još noviteta. To se prvenstveno odnosi na neklasična predavanja. Ovogodišnje učesnike očekuje još više sadržaja, radionice ćemo proširiti na dve bine, pa će se program odvijati na tri scene istovremeno.

4. Nedavna istraživanja su pokazala da oglašivači u regionu i dalje najveći deo budžeta usmeravaju na TV oglašavanje. Kakva je situacija u svetu? Da li kaskamo za drugim zemljama u Evropi, na zapadu? Kako će se ovaj trend menjati u narednim godinama?

U svetu se najveći deo budžeta usmerava na digital i TV. Što se digitala tiče, kasnimo, ali i kod nas ovaj trend postaje sve zastupljeniji. Naravno, mi smo mnogo manje tržište i imamo sopstvene specifičnosti. Ali verujem da će se i ovo menjati u narednim godinama – investicije u oglašavanje pratiće konzumaciju medija od strane potrošača/javnosti, a znamo koliko se to brzo menja. Svi mediji, posebno internet, moraće više da rade na metrikama, koje će omogučiti kredibilnije praćenje efikasnosti u odnosu na investicije.

5. Jedan od ovogodišnjih predavača, Nick Bicanic, pomenuo je da samo kampanje koje se oslanjaju na nove tehnologije (video 360, VR/AR) zaista dopiru do ljudi i ostaju u sećanju. Po vašem iskustvu sa Sempler nagradama, koliko oglašivači u regionu koriste nove tehnologije?

Neki koriste i testiraju, a neki se oslanjaju na tradicionalne, proverene pristupe. Ali svi uspešni oglašivači imaju nešto zajedničko, a to je da postaju sve više inovativni. Dobre i efikasne kampanje treba da se ističu od drugih, da imaju kreativne pristupe do potrošača. To ne podrazumeva uvek upotrebu najpotrebnijih tehnologija, svi so svesni toga da su neka rešenja, koja koriste globalni brendovi, preskupa za implementaciju u naše kampanje. Ipak moram da istaknem da stručnjaci iz regiona vrlo uspešno uspevaju da to nadomeste kreativnošću i maštom.

6. Koje su se novosti dogodile u medijskoj industriji i na medijskom tržištu od prošle godine?

Iza nas je vrlo dinamičan period razvoja. U svetu se sve vrti oko veštačke inteligencije, gde se vodi teška borba za prevlast među glavnim igračima. Na tom području razvoj je znatno pretekao i najoptimističnije prognoze. Računari danas prave vrlo viralne stvari i zanimljivo će biti videti kako će taj razvoj promeniti i našu industriju. Velike baze podataka (big data), nisu više tako »in« kao što su to bile pre nekoliko godina, kada smo svi bili ubeđeni da ćemo se baviti samo analizom podataka. Sve više se pokazuje da su saznanja u marketingu, do kojih dolazimo pomoću podataka, korisna, ali stara dobra kreativnost se ipak vraća na sto. Treća velika stvar, kojoj se u svetu posvećuje mnogo pažnje, jesu merljivost, vidljivost i problem metrika u oglašavanju.

I na domaćem terenu se dešava dosta toga. U poslednje vreme se, nažalost, svi mnogo bavimo situacijom sa Agrokorom, koji jeste i apsolutno će mnogo toga promijeniti ne samo na hrvatskom tržištu već i u celoj regiji. Ali, nije sve tako crno – mnogo dobrih, inovativnih i kreativnih projekata se radi što znači da je oglašavanje dobilo nazad malo hrabrosti i drskosti koji su u vreme krize bili prilično zatrti.  Takođe, nekoliko poslednjih godina intenziviran je i trend povezivanja agencija, bilo da se radi o povezivanju lokalnih s međunarodnim mrežama, bilo regionalno u okviru mreža. Da li će to značiti svežinu i u smislu kvaliteta i prenosa znanja, vreme će pokazati. Lično, računam na to, jer neke od tih priča sigurno idu u pravom smeru.

7. U okviru konferencije, već 14 godina dodeljujete Sempler nagrade najuspešnijim medijskim strategijama u regionu. Šta je za vas dobra medijska strategija?

Uvek je to ona strategija koja na najbolji način postigne najviše u smislu efikasnosti. Čini se jednostavno, ali verujte, da je daleko od toga.

8. Dodeljujete Sempler nagrade u 11 kategorija. U kojoj kategoriji očekujete najviše prijava?  Da li se radovi neke kateorije posebno izdvajaju u odnosu na druge?

Uglavnom se kao najinteresantnije pokažu kategorije inovativne upotrebe kanala komunikacije, najbolje akcije na društvenim mrežama i najbolje iskustvene akcije. Ali, što mi je posebno drago, sve više prijava dobijamo i u kategoriji strateške upotrebe medijskog miksa. To znači, da se mnogo dobrih stvari događa na više platformi/medija i to na stvarno dobar način. U tim kategorijama obično su i najzanimivljiji radovi.

9. Joe la Pompe, takođe jedan od ovogodišnjih predavača govoriće o plagijatima u kreativnoj industriji. Kakva je situacija sa radovima koji budu prijavljeni za Sempler nagrade? Ima li među njima plagijata/sličnih ideja?

Skoro svake godine na sastanku članova žirija imamo debatu o tome da li smo nešto već videli? Kad dođemo do toga, ocenjujemo i efikasnost kampanje. SEMPLER naime nije takmičenje u kreativnosti, već na prvom mestu efikasnosti. Ali uvek dođemo do toga da treba nagraditi i jedno i drugo. Nema nagrade bez efikasnosti, ali nema ni bez kreativnosti. Plagiat naravno nije kreativan.

10. Uprkos tome što je SEMPL već dostigao epitet najveće regionalne konferencije o medijskim trendovima, svake godine postižete sve bolje rezultate. U čemu je tajna? 

Biću vrlo kratka. Volimo to što radimo, volimo ljude sa kojima sarađujemo i volimo ljude zbog kojih i pripremamo celokupan koncept konferencije.

Ukupna ocena 3.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.