Programmatic oglašavanje i prednosti big data tehnologije

0
1306

Šta je potrebno za automatizovanu kupovinu/planiranje i ko sve učestvuje u tom procesu? Najpre, tu su tehnički prilagođeni veb-sajtovi koji su otvorili svoj prostor automatizovanoj prodaji prostora, i agencije koje plasiraju oglase na veb-sajtove. Potom, tu je i SSP (supply side platform) – platforma koja omogućuje sajtovima da upravljaju svojim inventarom i optimizuju prodaju automatski, i povezuje veb-sajtove sa bezbroj DSP-ijeva i Ad networks i time se otvaraju većem tržištu. Dalje, DSP (demand supply platform) koriste agencije kako bi upravljale i kupovale kampanje tj. oglase na bezbroj Ad networks, mreže koja sajtovima pomaže da prodaju svoj neprodat inventar tj. impresije, segmentira ih po lokaciji, demografiji, kontekstu, umesto da se pregovara sa sajtovima pojedinačno. Ad exchange sakuplja inventar sa bezbroj Ad networks i sajtova i na nivou ponašanja publike, uz bolje podatke i targetiranje nude inventar putem aukcije. I na kraju, Trading desk – Programmatic jedinica u okviru agencije centralizuje i optimizira inventar i cene uz pomoć DSP platforme. Zvuči komplikovano, ali je beskrajno jednostavno u digitalnom svetu.

Nikad nije bilo lakše kupovati ili putovati nego danas, kad se tehnologija udružila sa marketingom. Jeftin hotel, nema problema, kamera po najpovoljnijoj ceni, evo sad ćemo da javimo vašem pametnom telefonu sve što vas zanima. Možda to u neku ruku oduzima zadovoljstvo istraživanja (i muku lutanja), ali svakako štedi vreme.

Kako to funkcioniše, tema je ovog teksta – šta je Programmatic ili automatizovana kupovina i plasiranje oglasa, i kako se oglasi plasiraju na internetu u odnosu na potrebe i interesovanja potrošača.

Programmatic je automatizovana kupovina i prodaja oglasa na internetu, u sekundi, pri čemu se sa visokom preciznošću targetira pojedinac na nivou ličnog profila i na najefektnijim veb-sajtovima i portalima za konkretnu osobu. Nove tehnologije u kombinaciji sa velikim brojem podataka o tragu koji naša IP adresa ostavlja na internetu omogućile su da se kupovina i targetiranje onlajn oglasima automatizuje korišćenjem algoritama. Ovo je postao vodeći trend u svetu, a princip automatizacije će se vrlo skoro preneti i na druge medije, TV i OOH (što već negde i jeste slučaj, u SAD i UK)”, kaže za “Vreme” Marija Joksimović, digital account direktor agencije Universal Media (UM), Beograd.

Eto kako se dešava da “to baš ide uz mene” oglas za proizvod ili uslugu stigne do potrošača.

infografika 2

GDE GOD DA STE: Automatizovanom kupovinom i planiranjem, isključuje se direktan kontakt i pregovaranje sa medijima između agencije/oglašivača i medija, što znači brže transakcije, isključuje se kupovina impresija na bazi demografije, lokaliteta, opštih opisa i ništa dalje od toga. Internet nema granice, potrošači se kreću i na lokalnim i na svetskim sajtovima i gde god da su ostavljaju trag, i tako se dolazi do svakoga od njih gde god on bio.

Kompanija L’Oreal ima iskustva u obraćanju korisnicima na internetu. Kako stvari stoje kada je reč o kupovini veb-prostora, objasnio je Nikola Ivanov, šef marketinga i digitala u kompaniji L’Oreal. “Mi u L’Orealu spremni smo da u potpunosti iskoristimo prednosti Big data tehnologije. Testiramo različite modele i alate takozvanog Programmatic oglašavanja (programatskog zakupa medija), kako bismo korišćenjem inovativnih i personalizovanih tehnika unapredili komunikaciju sa našim potrošačima.” Prema njegovim rečima, kompanija L’Oreal razvija strateška partnerstva sa lokalnim agencijama kada je reč o preciznom oglašavanju i Programmaticzakupu medija, i smatra da je srpsko tržište prihvatilo ovaj model. “Imali smo već nekoliko kampanja u Srbiji u kojima smo testirali Programmatic modele sa Universal Media timom koristeći alat Cadreon.”

Prednost automatizovane tehnologije, smatra Ivanov, je u tome što segmentira publika na potpuno nov nivo. “Programmatic oglašavanje dovodi do maksimuma domete digitalnog oglašavanja i plasiranja marketinškog sadržaja. Ipak, to je samo jedan deo naše celokupne strategije osnaživanja odnosa sa kupcima (consumer engagement). Kad je o TV Programmaticu reč, doprineće boljem razumevanju specifičnih grupa televizijske publike. U svakom slučaju, mislim da će biti potrebno još pet godina da bi takozvano real time bidding za TV (licitiranje u realnom vremenu) zaživelo i na našim tržištima”, kaže šef marketinga i digitala kompanije L’Oreal.

PROGRAMATIK U SRBIJI: Na svetskom nivou, ovaj način kupovine onlajn oglasa značajno raste, a na nekim tržištima već oduzima oko 60 odsto ukupne kupovine onlajn inventara. Usled digitalizacije TV signala i puštanja televizijskih platformi putem interneta, i ovaj medij se otvara za ovu vrstu automatizacije kupovine, što se uveliko dešava u Americi i Velikoj Britaniji.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu magazina Vreme.

Ukupna ocena 3.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.