IZAZOV 2017-Poverenje između agencije i klijenta ključno za uspeh!

0
945

Za uspešan odnos između agencije i klijenta poverenje je ključna reč. Međutim, kvalitetan i plodonosan odnos, zasnovan na međusobnom poverenju između klijenta i agencije, nije moguće izgraditi za kratko vreme, slažu se stručnjaci.

Koliko je bitan partnerski odnos između kompanija i agencija i na koji način ga izgraditi ključna je tema ovogodišnjeg, trećeg po redu, regionalnog foruma komunikacionih lidera IZAZOV 2017, koji će se održati 1. i 2. marta hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

U skladu sa glavnom temom foruma, poseban segment IZAZOV-a 2017 biće posvećen podsticanju dijaloga između agencija i kompanija, kroz različite tipove interaktivnih radionica. Tokom trajanja foruma, svoje studije slučaja agencijama predstaviće i kompanije: HEINEKEN Srbija, Mercator S, Vip Mobile, Eurobank, Carnex, IKEA Srbija, AVON, Sberbank, Delhaize Serbia, Vojvođanska banka, Lufthansa Srbija, Coca-Cola HBC Srbija, Ušće Shopping Center, Atlantic Grupa – Grand kafa i mnogi drugi.

 lets-network

Stavove o tome koliko je važna kvalitetna saradnja između klijenata i agencija, i zašto je za poslovni uspeh bitan iskren partnerski odnos istakli su komunikacijski stručnjaci iz kompanija i agencija koje posluju u Srbiji.

“Saradnja sa agencijama je značajna koliko i sa internim timom, kolegama. Razumevanje ciljeva, dodatna kreativnost i napori neophodni za ostvarivanje ciljeva uz raspoložive resurse važniji su nego ikada. Bez izuzetnih napora i građenja poverenja, to ne bilo moguće. Ovaj tandem mora da igra zajedno”, rekao je Darko Bogojević, Communications and Philanthropies Lead za Srbiju i Crnu Goru u kompaniji Microsoft.

Željka Ćirić Jakovljević, Head of Marketing and Corporate Communication Division u Eurobanci, rekla je da je dvosmerna komunikacija između klijenta i agencije najvažnija i suštinski osnova za saradnju. “Važno je da obe strane budu iskrene i jasne kada su u pitanju očekivanja. Saradnja klijenata i agencije trebalo bi da je zasnovana na poverenju i važno je da obe strane budu svesne da rade zajedno zarad ostvarivanja istog cilja.”

Ivan Živković, Managing&Creative Director u agenciji Pioiniri Communications, naveo je da je danas previše nepoznatih prepreka i izazova da bismo pobeđivali sami, kao i da smo potrebni jedni drugima, više nego ikada. “Zato mi u našoj agenciji nemamo klijente. Radimo sa kompanijama koje su nam prvo partneri i između nas postoji uzajamno poštovanje i prepoznavanje. Trudimo se da budemo deo njihovog tima i oni našeg, pa pored razmene znanja, informacija i ideja, delimo i zajedničke strepnje, često oduševljenje istom idejom i veru u ono što timski radimo. Ne znam kako izgleda saradnja bez svega toga, ali sumnjam da može biti uspešna.”

Marina Grihović, direktor agencije Headline i suosnivač digitalne agencije D-kit, ističe da odnos koji se zasniva na poverenju donosi najbolje rezultale u komunikacijama. “Ukoliko postoji razmena informacija, iskenost i spremnost da se dele i dobre i loše vesti, i klijent i agencija imaju šansu da ispune zadate ciljeve. Veoma je važno da sa druge strane imamo prijatelje u poslu.”

“Zanimljivo je da upravo konkurencija sa kojom se mi, naši klijenti i njihovi brendovi suočavamo svakodnevno čini da naša saradnja bude kvalitetnija i intenzivnija. Upućeni smo da zajedničkim naporima prevazilazimo izazove i ograničenja. I paradoksalno, rezultat dobre saradnje rezultira još intenzivnijom tržišnom utakmicom. To za posledicu ima da svi živimo bolje, konzumiramo kvalitetnije proizvode i usluge i vremenom postajemo kompetentniji. U tom slučaju možemo da kažemo da smo uspeli”, dodala je Nataša Filipović, Managing Director u agenciji Ovation BBDO.

U agenciji MASMI Beograd navode da kao i u svim odnosima koje gaje i neguju, komunikacija i saradnja imaju ključnu ulogu i predstavljaju osnovu produktivnog odnosa klijenta i agencije. “Dvosmerna, redovna, iskrena i otvorena komunikacija i saradnja omogućuju ne samo formulisanje pravih ciljeva projekata, već i veću transparentnost procesa i bolje razumevanje oko finalnih rezultata rada. Brojna istraživanja pokazuju da se i klijenti i agencije slažu da je poverenje ključno za uspešnu saradnju. Građenje međusobnog poverenja, pa tako i odnosa koji je održiv i koji obema stranama donosi vrednost, počiva upravo na dobroj komunikaciji i saradnji”, rekla je Olivera Despotović Cvetković iz agencije MASMI Beograd.

Više informacija o forumu i programu pronađite na sajtu: www.izazovforum.rs

 

*****

Marketing mreža www.marketingmreza.rs je interaktivan portal koji ima za cilj umrežavanje i poslovno povezivanje svih učesnika na tržištu marketinških komunikacija. Ideja portala je da oglašivači u svakom trenutku imaju uvid u kvalitet rada budućih poslovnih partnera, agencije pronađu potencijalne klijente, dizajneri i kreativci dobiju zanimljive i inovativne ideje, a mediji uspostave što bolju komunikaciju i saradnju sa oglašivačima i agencijama u cilju bolje prodaje medijskog prostora. Portal organizuje i nekoliko velikih stručnih skupova, a između ostalih i nacionalni festival integrisanih komunikacija – KAKTUS.

Ukupna ocena 3.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.