Integrisane komunikacije veoma važne za pozicioniranje brenda!

0
1415

Nešto više od polovine učesnika festivala KAKTUS 2016 (54,5%) smatra da je kvalitet integrisanih kampanja u Srbiji na relativno dobrom nivou. Ipak, svaki treći ispitanik (31,8%) smatra da je kvalitet integrisanih kampanja relativno loš, pokazalo je najnovije istraživanje koje je Marketing mreža, u saradnji sa agencijom MASMI Beograd, sprovela na nedavno održanom festivalu KAKTUS 2016.

Po mišljenju ispitanika, ubedljivo najdominantiji kanal komunikacije i dalje je TV (80%), zatim slede društvene mreže (11%), ostali digitalni kanali (4%), outdoor (1%) i BTL (1%). Čak 77% ispitanika smatra da su integrisane komunikacije izuzetno važne za pozicioniranje nekog brenda.

Na pitanje – navedite integrisanu kampanju koja vam je ostavila najjači utisak u poslednjih šest meseci, učesnici festivala KAKTUS 2016 naveli su kampanju kompanija Vip Mobile “Dobro došli” (15%), Strauss Adriatic “Dobro jutro Džezveri” (12%), i m:ts pripejd (9%).

Kada je u pitanju kompanija Coca-Cola, 6% ispitanika nisu navodili konkretne kampanje, već su samo navodili naziv brenda. Kampanje “Da je butik banka” Telenor banke, “Šta vas boli” kompanije Pharma Swiss i reklama za Lav kokice podjednako su popularne (3%). S druge strane, gotovo petina ispitanika navodi da im ni jedna kampanja nije ostavila utisak u poslednjih šest meseci.

Učesnici festivala KAKTUS 2016 u najvećoj meri rekli su da je njihova kompanija/agencija u priličnoj meri (32%), odnosno veoma (45%) spremna da realizuje kvalitetnu integrisanu kampanju. Znatno manje njih smatra da je njihova kompanija relativno malo (17%) odnosno nije spremna (4%) da realizuje integrisanu kampanju.

Više od polovine ispitanika smatra da su uspešnije integrisane kampanje na kojima radi jedna full servise agencija. Nešto manje, ali i dalje veliki procenat smatra da su uspešnije integrisane kampanje na kojima radi više specijalizovanih agencija (41%), dok se najmanje uspešnim smatraju in-house kampanje (3%).

Kaktus final istrazivanje_005

Čak 45% ispitanika smatra da integrisane kampanje nisu rezervisane samo za kompanije sa velikim budžetima dok je nešto manje njih koji nisu sigurni (39%). Trećina ispitanika smatra da je njihova kompanija spremna da izdvoji od 11 do 30% budžeta, i isto toliko njih smatra da je njihova kompanija spremna da izdvoji manje od 10% budžeta za inovativna, integrisana rešenja u 2017. godini. Znatno je manje njih koji smatraju da je njihova kompanija spremna da izdvoji od 31 do 50% budžeta (9%) ili više od 50% budžeta (4%).

Gotovo svi ispitanici bi se pre opredelili za integrisanu kampanju koja je inovativna, drugačija i na ivici kreativnog rizika (89%) u odnosu na kampanju koja je klasična, ali donosi siguran profit (11%).

Ukupna ocena 3.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.