ICMA Spring Conference 2017: KupujemProdajem.com i primena Veštačke inteligencije

0
1345

Bojan Leković, osnivač i CEO najvećeg portala za onlajn trgovinu u Srbiji i regionu KupujemProdajem.com, predstaviće iskorak svoje kompanije na polju Veštačke inteligencije na prestižnoj konferenciji ICMA Spring Conference 2017, koja počinje 10. maja u hotelu Hajat.

Bojan Lekovic

Conference 2017 okupiće brojne poslovne lidere iz domena Classifieds biznisa i on-line trgovine, što je prilika da o najvažnijim trendovima govore ključni ljudi iz industrije. Nezaobilazan fenomen svakako jeste Veštačka inteligencija (AI), a o njenoj poslovnoj primeni govoriće jedan od naših najperspektivnijih IT preduzetnika Bojan Leković.

KupujemProdajem.com jedan je od prvih oglasnih portala u Evropi koji je primenio Veštačku inteligenciju, tačnije Machine Learning, i to za automatizovanje “čitanje” i klasifikovanje oglasa. Ova napredna tehnologija razvijena je u partnerstvu sa kompanijom NIRI IC iz Niša.

“Na KupujemProdajem.com u svakom trenutku je aktivno preko 1,3 miliona oglasa, a svakog dana se postavi preko 40 hiljada novih. Stoga je za naše korisnike od suštinske važnosti da u tako ogromnom ekosistemu oglasi budu pravilno klasifikovani; primer radi, da se oglas za iPhone objavi u odgovarajućoj grupi kategorije Mobilni telefoni, a oglas za traktor u odgovarajućoj grupi kategorije Poljoprivreda”, objašnjava Leković.

“Korisnici koji postavljaju oglase neretko odaberu pogrešnu kategoriju i/ili grupu, i onda naša administracija ima zadatak da takve oglase pravilno preraspodeli. Sada smo počeli taj posao da poveravamo Veštačkoj inteligenciji, softveru koji je sposoban da “čita” tekst oglasa, prepozna šta je predmet oglašavanja i autonomno predlaže pravilnu klasifikaciju, pri čemu vremenom uči i postaje sve precizniji”, dodao je on.

“U pilot projektu koji smo uradili nakon što smo sistem “nahranili” sa 22 miliona oglasa, on se pokazao veoma preciznim, čak i do 98% kada su u pitanju kategorije! To nam omogućuje brži rad i smanjuje mogućnost ljudske greške. Međutim, pravi potencijal Machine Learning-a leži u tome što će sistem vremenom postajati sve pametniji, sposobniji u čitanju oglasa, pa ćemo moći da ga koristimo i na drugim poljima, na primer u automatskom prepoznavanju oglasa koji na bilo koji način krše pravila portala”, zaključuje Leković.

Bojan Leković je osnivač i CEO portala KupujemProdajem.com, poslovni konsultant i investitor. Iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u telekomunikacijama, a radeći za kompaniju KPN (Kraljevski Telekom Holandije) bio je predvodnik projekata poput uvođenja prvog mobilnog Interneta i prve mobilne televizije u Evropi.

NIRI IC (Intelligent Computing) je inovativna niška kompanija koja se preko 10 godina bavi izradom softverskih rešenja za inteligentnu obradu podataka.

ICMA (International Classified Marketplace Association) je globalna organizacija koja okuplja poslovne lidere iz oblasti Classifieds biznisa i onlajn trgovine.

Ukupna ocena 3.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.