Centar za ženska prava – Da #Neželjena postane #Željena – McCann Beograd

0
1442
NEZELJENA post

Ne događa se često da jedna kampanja, gotovo u jednom danu, izazove ogromno interesovanje medija, „usija“ društvene mreže, pokrene debatu u javnosti kao i da podstakne dijalog izmedju državnih institucija i NVO sektora. To je uspelo kampanji #Neželjena koja je prešla granice Crne Gore i pokrenula raspravu u regionu o zloupotrebama prenatalnih testova. Kako bi ukazali na problem koji ostavlja trajne posledice na demografsku sliku jednog društva, NVO “Centar za ženska prava”  zajedno sa agencijom McCann Podgorica uz podršku tima McCann Beograd pokrenula je kampanju u cilju pokretanja peticije kako bi se zakonima onemogućila zloupotreba prenatalnih testova koji za posledicu imaju selektivne abortuse. Neumoljiva statistika po kojoj se ne samo u Crnoj Gori nego i u drugim državama regiona svake godine rađa više dečaka nego devojčica, a što je posledica selektivnih abortusa, predstavljala je izazov za kreatore da osmisle kampanju koja je ozbiljna i edukativna i koja će istovremeno podići svest o ovom problemu kroz priču o Neželjenima.

„Moram da priznam da je mnogo lakše raditi na kampanji koja se bavi jednom ovako velikom i tužnom temom negoli govoriti o njoj. Ovo je kampanja koja je prepuna emocija pa je gotovo nemoguće ostati ravnodušan. Potreslo nas je saznanje da, za dio našeg društva, djevojčice nisu jednako željeno potomstvo kao dječaci. To ukazuje da je sam čin selektivnog abortusa, zapravo, jeziva posljedica te nepoželjnost ženskog djeteta. Dakle, ovo nije samo kampanja koja želi da zaustavi selektivne abortuse, već da promijeni cijeli sistem vrijednosti koji stavlja znak nejednakosti između polova.“ kaže Sandra Vujović Creative Lead and Client Service u agenciji McCann Podgorica.

Već prvog dana sa pojavom čitulja i odrazom Neželjene devojčice u novinama i na javnim mestima pokrenule su bujicu emocija, lavinu komentara i burne reakcije javnosti. U svega par sati Neželjena je postala glavna tema ne samo u Crnoj Gori, već i širom regiona. Kampanju su podržali najvažniji crnogorski mediji, a ubrzo su o ovoj problematici izveštavali i svetski mediji. Slika Neželjene za tili čas je našla put do društvenih mreža gde je podeljena u nekoliko hiljada Facebook i Instagram postova  kao i twittova. Ljudi su kroz ozbiljne debate, deljenje sadržaja i vlastitih ispovesti pokazivali potrebu da uzmu učešće u kampanji. Organizovan je upečatljiv oproštaj od lošeg sistema vrednosti koji pravi razlike među decom simboličnim podizanjem spomen ploče za Neželjene u jednom od podgoričkih javnih parkova.

 “Najviše nas raduje spoznaja da su crnogorski građani i građanke postali svjesni veličine ovog problema, da sad već neprestano razgovaraju o njemu, a njihova podrška kampanji postaje sve veća i iskazuju je na razne načine.“ naglašava Sandra Vujović.

#Neželjena, je u svega par sati, postala kampanja svih građana koji žele da promene loš sistem vrednosti i društvo učine boljim. Podrška je stigla od Vlade Crne Gore, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva zdravlja kao i Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Ženskog rukomentnog kluba Budućnost ali i od brojnih javnih ličnosti koji su prepoznali značaj kampanje za celokupno društvo.

Frejm sa porukom Za mene si #ŽELJENA, namenjen profilnim fotografijama na društvenoj mreži Facebook, za nepunih 48 sati preuzelo je više od deset hiljada stanovnika Crne Gore i regiona.

Iz NVO „Centar za ženska prava” su istakli da ova inicijativa ne dovodi u pitanje zakonom garantovana reproduktivna prava žena, kao što je pravo na prekid trudnoće, već je osmišljena da bi se pokrenuo društveni dijalog i menjao patrijarhalni sistem vrednosti koji preferira „muškog naslednika”, zbog kojeg naše devojčice nisu jednako željene u odnosu na dečake. Reč je o duboko ukorenjenoj diskriminaciji koja počinje prije rođenja, a manifestuje se kroz neravnopravan položaj devojčica i žena u svim oblastima života.

“Duboko verujem u moć naše industrije da svoje znanje i uticaj stavi u službu rešavanja pravih problema. Mislim da je naša reaktivna akcija učinila pravu stvar. Ovaj društveni problem svojstven je za mnoge zemlje. Verujemo u potencijal ove priče i verujemo u njenu magnetnu snagu da pokrene promene i mobiliše društva na razgovor i akciju. Posebnim uspehom smatram činjenicu da je jedna mala, lokalna kampanja, svojim specifičnim pristupom jednoj univerzalnoj temi, kakva je neravnopravnosti među polovima, sama pronašla put do vodećih svetskih medija. Naš cilj je svakako kvalitativna promena, za koju je potrebno vreme i podrška građana, organizacija i institucija. Edukacija je ovde ključna reč i sve naše aktivnosti će ubuduće biti usmerene u tom pravcu.”  kaže Jana Savić Rastovac, Creative Director agencije McCann Beograd.

 Kampanja #Neželjena će trajati dugo i u narednom periodu biće realizovane druge faze kampanje. Najviše ohrabruje spoznaja da je javnost postala svesna veličine ovog problema o čemu svedoči da podrška kampanji raste iz dana u dan.

Pozivamo i Vas da podržite da #Neželjena postane #Željena tako što ćete na Facebooku preuzeti frejm za profilnu fotografiju sa porukom Za mene si #ŽELJENA     

KOLAZ nas 4

Ukupna ocena 3.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.