Beograd dobija prvo “dizajnirano” kreativno igralište u Srbiji

0
1276
park bdw montaza
park bdw montaza

Prvo “dizajnirano” kreativno igralište u Srbiji biće otvoreno krajem avgusta na Kalemegdanu u Beogradu umesto starog dečjeg igrališta, koje je inspekcija zatvorila u maju, jer ne ispunjava sigurnosne standarde. Beogradska nedelja dizajna (BDW) će u saradnji sa Gradom Beogradom i kompanijom Property development kao glavnim finansijerima, Ambasadom Finske u Srbiji i finskom kompanijom “Lappset” kao partnerima, po projektu mladog beogradskog arhitektonskog studija “MADA” i u realizaciji Gradskog zelenila Beograd, obezbediti deci novo, inspirativno i bezbedno mesto za igru.

Igralište se nalazi u blizini Luna parka i ulaza u Zoološki vrt i predstavlja prvo od planiranih “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije”, za koje već vlada veliko interesovanje među kompanijama i lokalnim upravama u zemlji.

U čemu je razlika između ovih igrališta i skoro svih drugih humanitarnih akcija namenjenih najmlađima u zemlji? U dva ključna elementa koja označavaju suštinsku metodologiju rada Beogradske nedelje dizajna već deset godina: dizajnu kao kreativnoj filozofiji koji garantuje svetski kvalitet prostora i neprofitnom, solidarnom saradnjom svih partnera, koja garantuje ostvarenje projekta u razumnim rokovima i budžetima. Sva igrališta projekta “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije” će biti izgrađena isključivo na javnim površinama koje se biraju u saradnji sa lokalnim upravama kako bi se obezbedio otvoren pristup svoj deci, kao i po jedinstvenoj formuli javno – privatnog partnerstva između lokalnih uprava i privatnih donatora, u kome mogu da učestvuju isključivo prema strogo neprofitnim pravilima ovog savremenog vida zadužbinarstva.

Prvo igralište u okviru akcije “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije” na Kalemegdanu će poslužiti kao ogledni primer za uspešnu realizaciju ovog jedinstvenog privatno/javnog partnerstva po strogo neprofitnim principima. Nadamo se da će inspirisati veliki broj lokalnih uprava i donatora iz privrede, kao i institucija širom Srbije i inostranstva da se što pre pridruže ovoj jedinstvenoj akciji preko protrebnoj Beogradu, Srbiji i regionu danas. Želimo da putem saradnje sa najboljima u polju inovacija i dizajna izgradimo igrališta koja će trajati, biti u skladu sa najvišim ekološkim i standardima održivosti, ići u korak sa vremenom u kome živimo, kao i najugroženijem i najnezaštićenijem stanovništvu Srbije danas – deci – pružiti sigurnost, udobnost, kreativan, aktivan i raznovrstan prostor za igru. Drugim rečima, da ih brzo uključimo u svet jednim svetskim doživljajem dizajna, kao važne inspiracije za razvoj kroz igru, smatra Jovan Jelovac, osnivač Beogradske nedelje dizajna.

Ukupna ocena 3.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.