SEMPL 2016- Priča brenda mora da probudi emocije

0
1100

Kindra Hall je stručnjak za storytelling iz Arizone. Njen zadatak je da pomogne oglašivačima i brendovima da kreiraju bolje priče kojima će dopreti do potrošača na smislen i zanimljiv način. Šta je dobra priča? Gde brendovi mogu da potraže interesantne priče? Šta je strateško pripovedanje i zašto je tako moćno danas? To su pitanja na koja će Kindra odgovoriti u okviru najveće konferencije o medijskim trendovima, SEMPL koji će se održati 24. i 25. novembra u Portorožu, u Sloveniji.

 Zašto je storytelling postao toliko popularan tokom poslednjih nekoliko godina?

Već duže vreme biznis, pa samim tim i marketing i prodaja se više baziraju na egzaktnosti, na tome koliko nešto košta, koje su karakteristike i prednosti proizvoda… Sa uvođenjem i popularizacijom društvenih medija, potrošači osećaju da imaju pravo da znaju više o brendovima. Proizvodi se više ne kupuju samo na osnovu svojih performansi i cene, već kupuju celu ličnost brenda ili kompanije. Prateći taj trend, brendovi su počeli da pričaju svoje priče. Upravo zato je storytelling postao jedna od najčešće upotrebljavanih buzz reči u današnje vreme.

Kako storytelling pomaže oglašivačima da privuku pažnju javnosti ili čak povećaju svoj prodaju i profit?

Vaša priča je ono što vas izdvaja od drugih. Svaka kompanija, brend ili proizvod ima priču zašto je nastala, kako je sve počelo i upravo to je ono što vas čini jedinstvenim. Ako ne pričate svoju priču, već samo gledate šta drugi rade i na koji način komuniciraju, sve počinje da zvuči isto. Oglašivači treba da pričaju svoju individualnu priču, koja će ih izdvojiti u odnosu na sve druge.

 Šta je dobra priča? Koje elemente treba da sadrži da bi privukla pažnju javnosti?

To je jedna od stvari o kojima ću govoriti na SEMPL konferenciji, pa u ovom trenutku ne želim da otkrijem previše (smeh). Problem je što se, od kako je storytelling dostigao toliku popularnost, javilo mnogo stvari koje se podvode pod storytelling. Mnogo puta su to samo talentovani kopirajteri koji osmisle fantastičan copy ili talentovani dizajneri koji urade fantastičnu Infografiku. Ali to nisu prave priče, u smislu onoga što ljudi smatraju pripovedanjem i pričom sa kojom će moći da se poistovete i međusobno povežu. To znači da oglašivači i brendovi još uvek nisu u stanju da u potpunosti iskoriste moć pripovedanja. Priča ima svoj početak, sredinu i kraj. Međutim, ovi elementi nisu dovoljni da bi vaša priča oživela, morate razmišljati o njima na drugačiji način i povezati ih tako da budu ubedljivi i zaista pokrenu emocije i ljude. Od toga na koji način pristupite ovim trima osnovim delovima priče, zavisiće i to koliko ćete ćete biti drugačiji.

 Gde brendovi mogu da pronađu priče koje će ih izdvojiti iz mnoštva drugih?

Najvažnija stvar koju brendovi i oglašivači mogu da urade je da obrate pažnju na dobar trenutak. Često kompanije traže splet okolnosti ili informacija i time pokušavaju da dopru do velikog broja ciljnih grupa, bilo da je u pitanju poziv na akciju ili pružanje pozitivnih iskustvenih priča o proizvodu, što je pogrešno. U stvari bi trebalo da vežu svoju priču za trenutak, i onda nastave da je razvijaju dalje. Više o primerima iz prakse i primenjivim strategijama čućete na SEMPL-u.

Na SEMPL konferenciji u Sloveniji pričaćete o uticaju strateškog storytellinga. Šta ćete poručiti učesnicima?

Naglasiću da strateški storytelling zahteva trud i rad. Razlog zbog kog ga značajan procenat brendova ne koristi uopšte ili ne koristi na dobar način je upravo taj što izgleda lakše nego što u stvari jeste. Pričati priču je teže nego što se čini. Ali isplati se, ukoliko odlučite da investirate dovoljno vremena i veštine u to. Učesnicima SEMPL-a pokazaću i nekoliko istraživanja koja pokazuju zašto je pripovedanje najefikasnija strategija, kao i kako priča u stvari treba da izgleda.

Zaista želim da se uverim da svako od njih dobije korisne alate koje će moći da iskoristi u svom poslu – strategije za pronalaženje priča, strategije za pravljenje uverljivih priča kao i savladaju različite načine na koje mogu da ih ispričaju. I najvažnija stvar je da im storytelling postane kontinuinirana aktivnost, umesto pukog deljenja informacija.

Ukupna ocena 3.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.