Pokrenuta kampanja „Isključi nasilje“

0
1411

Konferencijom za novinare, održanom u sali Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstvo pravde predstavilo je kampanju #iskljucinasilje, sa ciljem podizanja svesti o porodičnom nasilju i predstavljanju novih zakonskih mera u borbi protiv nasilja u porodici. Namera je da se organizovanjem niza aktivnosti, kao i preko društvenih mreža i uz podršku medija podigne svest svih aktera u društvu o nasilju u porodici, kako onima koji mogu da budu ili jesu žrtve porodičnog nasilja, tako i ostvarenim ili potencijalnim počiniocima.

Jedan od prioriteta kampanje je i da se na transparentan način široj društvenoj zajednici približi pojam nasilja u porodici, kako bi umela da prepozna to nasilje i adekvatno reaguje na njega.

Snažnu podršku idejnim rešenjima i sprovođenju kampanje pružila je agencija “Homepage”, koja je poseban doprinos pružila izradi internet prezentacije https://iskljucinasilje.rs/. Kampanja “Iskljuci nasilje” podržana je i od strane USAID-ov Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA), kao i od strane Svetske banke.

Partneri na projektu su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Republičko javno tužilaštvo, a sadržaj internet prezentacije je kreiran uz podršku nevladinih organizacija. Na web sajtu posetioci se mogu informisati o problemu porodičnog nasilja, upoznati sa merama Novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a za one koji žele da podrže kampanju mogu to učiniti preuzimanja logotipa kampanje, plakata ili videa.

 Iskljuci nasilje sajt 1

Tokom konferenciji za novinare, održanoj 16. Novembra u holu Narodne skupštine, bilo je omogućeno praćenje konferencije na facebook stranici Ministarstva pravde kao Facebook Live video prenos. Planirano je da početak primene novog Zakona u sprečavanju nasilja u porodici započne šest meseci nakon njegovog usvajanja u Parlamentu, kako bi svi državni organi i institucije mogle da se adekvatno pripreme za efikasno sprovođenje zakonskih mera.

Ukupna ocena 3.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.