IZAZOV 2017- IZVOZNI POTENCIJAL SRPSKE KREATIVNE INDUSTRIJE

0
1033

Čak 63 odsto agencija u Srbiji “izvozi” svoje usluge, rezultat je najnovijeg istraživanja koje su sproveli portal Marketing mreža, u saradnji sa agencijom MASMI Beograd.

Većini ispitanika saradnja sa stranim klijentima (čije sedište nije u Srbiji) donosi do 30 odsto zarade. Kako su naveli tokom istraživanja, uglavnom rade za klijente iz regiona (62 odsto) i Evrope (28 odsto), dok svega 7 odsto radi sa klijentima čije je sedište u Americi ili Kanadi.

“Rezultati istraživanja koje smo sproveli sa istraživačkom agencijom MASMI Beograd nisu neočekivani. Zanimljiv je podatak da je čak 37 odsto ispitanika navelo da poslove dobija uglavnom preko preporuke i ličnog kontakta, a samo pet odsto na regularnim konkursima. Nešto više od četvrtine ispitanika reklo je da klijente dobijaju preko agencijskih mreža, a 20 odsto njih klijenti su direktno kontaktirali”, istakla je Ivana Parčetić Mitić, osnivač i urednica portala Marketing mreža.

Kao najveće probleme sa kojima se susreću u radu sa stranim klijentima, ispitanici su naveli rad “na daljinu” (40 odsto), nerazumevanje i nedovoljno poznavanje tržišta (35 odsto), kao i nedovoljno poznavanje kulture i navike potrošača (22 odsto).

Više od trećine marketing i PR profesionalaca iz Srbije smatra da je izvozni potencijal naše kreativne industrije do 50 odsto, dok našim glavim adutima, u odnosu na strane agencije, smatraju se kvalitet ideja za manje novca, kao i fleksibilnost i prilagodljivost uslovima.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 206 profesionalaca iz šest država regiona, a ispitanici su stručnjaci iz oblasti marketinga i odnosa sa javnošću, zaposleni u agencijama i kompanijama. Rezultati istraživanja predstavljeni su na trećem regionalnom forumu komunikacionih lidera – IZAZOV 2017, koji je održan 1. i 2. marta u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, u organizaciji portala Marketing mreža.

Učesnici panela “Export-Import”, koji je održan na forumu IZAZOV 2017, složili su se da srpski kreativci rade po istim principima kao što se radi svuda u svetu, ali da možda još uvek agencije u Srbiji ne uviđaju potencijale koje imaju i ne bave se aktivno prodorom na strana tržišta, kao i da ekonomska situacija u zemlji nije najpogodnija za razvoj izvoznih potencijala ove grane industrije.

Pored ove teme, na forumu IZAZOV 2017, govorilo se i o trendovima u intergisanim komunikacijama, stanju na medijskom i marketinškom tržištu zemalja u regionu, u kojoj meri smo spremni da izvozimo kreativne ideje, na koji način će se struka transformisati u narednih nekoliko godina, ali i kako izgraditi poverenje između klijenta i agencije.

Agencija Drive, koja posluje u okviru I&F McCann Grupe, organizovala je panel na temu “365/24/7 sadržaj“, a na kome je, između ostalog, bilo reči šta razlikuje content kampanju u odnosu na kreiranje 365/24/7 sadržaja za brend, koja je uloga influensera u današnjim digitalnim strategijama i ko su današnji kreatori sadržaja.

Poseban segment foruma IZAZOV 2017 bio je posvećen podsticanju dijaloga između agencija i kompanija, kroz različite tipove interaktivnih radionica. Tokom trajanja foruma, svoje studije slučaja agencijama predstavile su i kompanije: Mercator S (IDEA), Vip Mobile, Eurobank, Carnex, IKEA Srbija, AVON, Sberbank, Delhaize Serbia, Vojvođanska banka, Microsoft, Lufthansa Srbija i mnogi drugi.

Forum IZAZOV 2017 podržale su agencije Pioniri Communications, Ovation BBDO, Headline, MASMI Beograd, Direct Media, I&F McCann Grupa, DPC Group, Mullen Lowe&Friends, kao i kompanije Vip Mobile, Eurobank, IDEA, Ušće Shopping Center, Microsoft, Coca-Cola HBC Srbija i Atlantic Grupa – Grand kafa. Kompanija HEINEKEN Srbija ovogodišnji je prijatelj foruma.

Više informacija pronađite na sajtu: www.izazovforum.rs

******

Marketing mreža www.marketingmreza.rs je interaktivan portal koji ima za cilj umrežavanje i poslovno povezivanje svih učesnika na tržištu marketinških komunikacija. Ideja portala je da oglašivači u svakom trenutku imaju uvid u kvalitet rada budućih poslovnih partnera, agencije pronađu potencijalne klijente, dizajneri i kreativci dobiju zanimljive i inovativne ideje, a mediji uspostave što bolju komunikaciju i saradnju sa oglašivačima i agencijama u cilju bolje prodaje medijskog prostora. Portal organizuje i nekoliko velikih stručnih skupova, a između ostalih i nacionalni festival integrisanih komunikacija – KAKTUS.

Ukupna ocena 3.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.