50 odsto globalnog digitalnog oglašavanja odvija se na mobilnim uređajima

0
1140

U poslednjem izveštaju o globalnom tržištu oglašavanja, Magna – istraživačka agencija u okviru IPG Mediabrands, predviđa rast investicija u sferi oglašavanja za 3,7 odsto, odnosno na 505 milijardi dolara do kraja 2017. godine.

Digitalni mediji prevazišli su televiziju i preuzeli primat u prihodima od oglašavanja.

Najvećim delom za to je zaslužna prodaja u segmentima impresija i klikova na mobilnim uređajima (54 odsto).

Samo prodaja televizijskih formata će do kraja godine, prvi put nakon 2009. godine, opasti za 1 odsto.

https://player.vimeo.com/video/221425150

Ključni nalazi istraživanja

1. Na globalnom nivou, investicije u sferi oglašavanja povećaće se za 3,7 odsto u 2017. godini, i to na 505 milijardi dolara, što je u skladu sa prethodnim procenama koje je MAGNA objavila u decembru prošle godine. U odnosu na rast ostvaren prethodne godine (5,9 odsto), nova predviđanja predstavljaju primetan pad.

2. Očekuje se da će globalni rast oglašavanja dostići 4,5 odsto u 2018. godini, uz povratak velikih televizijskih događaja na godišnjem nivou (Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji, izbori za predstavnički dom u SAD, Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji).

3. 67 od 70 tržišta koje je MAGNA analizirala ove godine će doživeti određeni nivo rasta. U okviru 20 najvećih tržišta najviše se očekuju rast u Kini i Španiji (obe za 7 odsto), Indiji (12 odsto) i Rusiji (10 odsto).

4. Najbrže rastući regioni ove godine biće Centralna i Istočna Evropa (7,2 odsto), ispred Južne Amerike (5,9 odsto) i Azijsko-pacifičkog regiona (5,6 odsto). Usporavanje u odnosu na 2016. uglavnom je koncentrisano u Severnoj Americi (1,7 odsto naspram 7 odsto prošle godine) i Zapadnoj Evropi (2,8 odsto naspram 4 odsto prošle godine).

5. Nakon rasta tokom 2016. godine (3.3 odsto), ove godine prodaja televizijskih reklama smanjiće se za skoro 1 odsto zbog nedostatka sportskih događaja i erozije gledalaca i rejtinga, uprkos inflaciji cene po minutu emitovanja.

6. Prodaja online reklama će se povećati za 14 odsto ove godine, dok će se prodaja offline oglasa (televizija, štampa, radio, OOH) smanjiti za 2 odsto. Online oglašavanje će preći 200 milijardi dolara (204 milijarde dolara) i postati kategorija broj 1 na globalnom nivou, sa 40 posto ukupne prodaje reklama, u odnosu na 36 posto koliko se odvaja za televiziju.

7. U okviru digitalne prodaje, veći deo prihoda (54 odsto) generiše prodaja impresija i klikova na mobilnim uređajima. Mobilno oglašavanje će ove godine prvi put preći dosadašnji maksimum od 100 milijardi dolara (110 milijardi dolara).

8. Video i formati na društvenim mrežama nastaviće da vode rast digitalnog oglašavanja (30 ili više odsto), dok će plaćeno pretraživanje ponovo udvostručiti rast prihoda (13 odsto) i ostati primarni format (skoro polovina prodaje digitalnih oglasa).

Globalna prognoza rasta

Prema rečima Vinsenta Letanga, Izvršnog potpredsednika globalnih ispitivanja tržišta u okviru MAGNA-e i autora izveštaja: „Rekordni nivo rasta u 2016. godini na globalnom nivou prevazilazi ekonomski rast i prevashodno je uzrokovan marketarima koji, iako pokušavaju da i dalje ostanu privrženi televiziji uprkos rastu cene emitovanja po minutu, spremno prihvataju nove mogućnosti koje pružaju digitalni mediji (pretraživači, društvene mreže, video formati i programatik). U 2017 i digitalni i offline rast će se usporiti. Prodaja internet reklama će ipak nastaviti da udvostručuje rast na većini tržišta (globalno 13 odsto), dok će prodaja televizijskih reklama pasti za 1 odsto zbog porasta cena, erozije rejtinga i nedostatka globalnih sportskih događaja. “

Srednja i Istočna Evropa dostižu 7,2 odsto rasta, odnosno iznos od ​​16,7 milijardi dolara.

Prodaja oglasa u Srednjoj i Istočnoj Evropi će ove godine porasti za 7,2 posto, na 16,7 milijardi dolara, što prevazilazi prethodna očekivanja. Rast potrošnje polako će usporiti u 2018. godini na 5,3 odsto.

Dok su tokom prethodnih nekoliko godina u regiji Srednje i Istočne Evrope karakterisane kao politički nesigurne i ekonomski nestabilne, može se reći da se situacija unekoliko normalizovala i stabilizovala tokom 2016. i 2017. godine. Prihod od oglašavanja u Rusiji u 2016. godini porastao je za 10,5 odsto, a sličan rast se očekuje i u 2017. godini. Ukrajina se tokom 2016. godine oporavila, vraćajući se rastu nakon dve godine pada i ponovno će rasti do kraja 2017. godine.

Konačno, tursko tržište oglasa i ove godine nastavlja rast za gotovo 8 odsto, uprkos političkim nemirima i zatvaranju mnogih publikacija.

Pored oporavka Ukrajine i Rusije, najbrži rast dolazi iz Rumunije, Turske i Češke, kod kojih se ove godine uvećava više nego što je to očekivano.

Najsporiji rast u regionu očekuje se u Hrvatskoj, gde je aktuelna potrošačka deflacija. Očekuje se da i tržišta koja su se do ove godine borila pokažu izvestan rast ili znake oporavka u 2017. godini.

Kompletan izveštaj dostupan je na linku: http://magnaglobal.com/wp-content/uploads/2017/06/MAGNA-Global-Ad-Forecast-Spring-Update-June-2017-PR-Executive-Summary.pdf

Ukupna ocena 3.00 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.