KONFERENCIJA BDW 2013 – STVORITE NOVU VREDNOST!

0
1192
Belgrade designed week 2013
Belgrade designed week 2013

Tri dana najuzbudljivije globalne kreativne, biznis i edukativne BDW konferencije pod nazivom “ INOVACIJA 2 ” osmi put zaredom u Beogradu od 6. do 8. juna 2013. u Muzeju savremene umetnosti.

Najveći svetski umovi iz celog spektra kreativnih industrija – brendinga, dizajna, arhitekture, izdavaštva oglašavanja, mode, novih medija, filma, preduzetništva i kulture – objasniće kako da kreirate novu, inovativnu vrednost u današnjem svetu koji se svakodnevno menja!

Slika 1

Ni ove godine nije bilo lako doći na konferenciju Belgrade Design Weeka. Pre neku godinu imali smo važno hapšenje usled koga je grad bio blokiran, a ove zamalo da nas blokira iznenadni obilni pljusak.

Ipak, sala je bila puna. Jovan Jelovac, osnivač BDW-a, je to uporedio replikom iz filma “Treći čovek”:
„Italija je imala Bordžije i velike zavere, ratove, atentate, razne katastrofe, ali je stvorila renesansu. Švajcarska živi u miru stotinama godina i stvorila je samo sat sa kukavicom! Ku-ku…”.

BDW nam je ovaj put pripremio program koji se većinom odnosi na Srbiju i Beograd, što me je oduševilo.
U susret izgradnji novih puteva, dolazi nam Daan Roosegaarde iz Holandije koji će predstaviti “Pametne autoputeve”. To su samoodrživi, bezbedni i intuitivni putevi koji se uz korišćenje interaktivnog svetla, pametne energije i saobraćajne signalizacije prilagođavaju specifičnim situacijama u saobraćaju.

Jasno, zar ne? 

Slika 2

Beograd će postati prvi grad u regionu jugoistočne Evrope koji će moći da se pohvali građevinom slavne arhitekte Zahe Hadid. Prva žena dobitnica Prickerove nagrade za najveća dostignuća u arhitekturi, osmislila je uređenje nekadašnje tekstilne fabrike Beko u savremeni kompleks čijom bi izgradnjom bio nastavljen moderni razvoj Beograda.

Kompleks će se prostirati na 94.000 kvadratnih metara (3,3 hektara) i činiće ga rezidencijalni, komercijalni (da, da shopping ), poslovni prostor (1.000 novih radnih mesta) i hotel sa pet zvezdica. Projektovan je tako da zadovolji najviše standarde zelene gradnje. Nalaziće se između Kalemegdana i Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović” i povezaće grad i reku.

Slika 3

Slika 4

Drugi dan nas očekuju “Oglašavanje i svetske inovacije u dizajnu” o čemu nam je više rekao Saša Marjanović, predstavnik Samsunga (koji je glavni pokrovitelj ovog događaja).

“Dizajn nije samo izgled proizvoda već i način kako taj proizvod može da pomogne i olakša život”.

Saznala sam i da nam Samsung sprema iznenađenje tj. “kolačić” koji će stajati na otvaranju Design parka (http://www.dizajnpark.com/) 4.juna u 17h u Muzeju savremene umetnosti.

Čuveni stručnjak za reklame i umetnički direktor agencije TBWA\London Paul Belford će obelodaniti detalje kampanja za časopis The Economist, Adidas, McDonald’s, Pepsi i mnoge druge nagrađivane predstavnike naše popularne kulture!

Agencija AKQA naučiće nas nešto više o definisanju kristalno čistih digitalnih marketinških strategija pomoću višekanalnog marketinga kroz virtuelni i stvarni svet. “Dobro je biti prvi. Bolje je biti dobar. Najbolje je biti i jedno i drugo”.

Trećeg dana, u okviru teme „Dizajn proizvoda i evropske dizajn inovacije“ predstaviće se autori dizajna verovatno najkvalitetnijeg automobila u istoriji FIAT-a, a svakako najvažnijeg srpskog industrijskog proizvoda 21. veka – FIAT 500L. Zahvaljujući ovom automobilu Srbija postaje poznata širom sveta po sasvim novim ključnim rečima: inovacija, dizajn, kvalitet i visoki proizvodni standardi.

Slika 5

Veliko finale BDW13 odigraće se u subotu 8.juna u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Najznačajnija dizajn nagrada Europen Desing Awards (http://www.europeandesign.org/) prvi put dolazi u Beograd da uruči ovu prestižnu nagradu najboljima.

Posle dodele svi idemo na žurku na splavu „PLAY“.

Važni datumi i obaveštenja:

– 03.06. „BDW 100% FUTURE SERBIA“ – promocija najtalentovanijih mladih kreativaca koji prvi put prikazuju svoje radove u 100 izloga u centru Beograda od Kalemegdana do Slavije.

– 04.06. 17-20h otvaranje Design parka (http://www.dizajnpark.com/) – Muzej savremene umetnosti – ulaz BESPLATAN.
Aukcija radova Dušana Reljina, revija Dragane Ognjenović inspirisana muzejom savremene umetnosti, Samsung “kolačić” i još mnogo toga.

– 05.06. 19h prvi Srpski “CREATIVE FORUM SERBIA”, Muzej savremene umetnosti i Dr. Spira – zvezda elektronske muzike

– 6.-7. i 8.jun BELGRADE DESIGN WEEK – MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI

– 8.06. 21h “EUROPEN DESIGN AWARDS” Jugoslovensko dramsko pozorište – 21h – najznačajnija dizajn nagrada

– 08.06. 00h splav „PLAY“ – žurka

Ovo su samo neki od mnogih interesantnih dizajnera, projekata, tema i ideja koje ćete videti ove godine na Beogradskoj nedelji dizajna. Detaljniji program pogledajte na njihovom sajtu (http://www.belgradedesignweek.com/)

Nadam se da sam vas dovoljno zainteresovala i da se vidimo na BDW13.

 

Tekst napisala
Milena Grahovac

Ukupna ocena 4.67 od 5

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovde unesite ime

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.